MARQUÉS DE VALDUEZA

Anrika familjen Àlvarez de Toledo tillverkar förstklassiga Extra Virgin olivoljor och rödvinsvinäger
på sin gård Perales de Miraflores i Extremadura i sydvästra Spanien.


MARQUÉS DE VALDUEZA EXTRA VIRGIN OLIVOLJA
Prestigeoljan 
Marqués de Valdueza har vunnit flera priser och är rankad en av världens
bästa Extra Virgin olivoljor, 8,5 poäng av 9 möjliga hos International Olive Oil Council.
Den har en välbalanserad, mjukt mild och fruktig karaktär med inslag av grönt äpple och
tomatkvist. Marqués de Valdueza är en elegant olivolja som passar i all matlagning.


Marqués de Valdueza

Handla Marqués de Valdueza


MARQUÉS DE VALDUEZA RÖDVINSVINÄGER

Marqués de Valdueza's rödvinsvinäger är lagrad i 20 månader på franska ekfat.
Druvsorterna är Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah. Karaktären är nyanserad och komplex
med doft och smak av honung och russin.


Marqués de Valdueza
Handla Marqués de Valdueza


MERULA
Merula
är liksom Marqués de Valdueza en förstklassig Extra Virgin olivolja. Förpackad i en
snygg plåtdunk som effektivt skyddar oljan säljs den i storlekarna 500 ml, 2,5 liter och 5 liter.
Karaktären är mild med inslag av torkad frukt, citrus och mandel.

Merula

Handla Merula

FAMILJEN ÀLVAREZ DE TOLEDO - EN SLÄKT MED ANOR
Familjen Àlvarez de Toledo´s förfäder har skrivit västerländsk civilisations histora med start för
över tusen år sedan.

Besläktade med både Ferdinand och Isabel styrde familjens förfäder under 1400-talet över stora
delar av Iberiska halvön. 1508 gifter sig Christofer Columbus ende legitime son, Diego med Maria
Álvarez de Toledo.

Deras sju arvingar har ättlingar som idag lever både i Spanien och i andra delar av världen.

Marqués de Valdueza


PERALES DE MIRAFLORES
I över tusen år har släkten ägt stora landområden med flera estates i Extremadura i sydvästra
Spanien. En av dem, Perales de Miraflores som ligger nära staden Mérida, har varit i familjens ägo
i över 500 år.

Här har producerats olivolja i mindre skala fram till år 2004 då man tog steget mot större produktion
och export. Idag odlar man cirka 200 hektar oliver på egendomen.

Marqués de Valdueza

Gourmetbutiker runtom i världen, bland andra Fortnum & Mason och Harvey Nichols saluför
premiumoljan som tillhör toppskiktet av Spaniens kvalitetsoljor.

Marqués de Valdueza har fått lysande recensioner och är omskriven i internationell press
såsom Financial Times samt ett flertal andra tidskrifter.

Läs artikel i Telva mars 2009, spanskt magasin

Läs artikel i Financial Times

OLIVODLING
Familjen Álvarez de Toledo är oerhört kvalitetsmedveten och odlar sina oliver med största
respekt för natur och miljö. För råd gällande odling och skörd konsulterar man särskilda
olivoljeexperter, bland andra den världskände Cristino Lobillo Rios.

För 15 år sedan beslutade Alonso Álvarez de Toledo y Urquijo, Marqués de Valdueza, sig för att
modernisera sin olivoljeproduktion och påbörjade ett omfattande arbete med att ersätta de
gamla olivträden med nya träd. Olivträd av varierande sorter planterades, Hojiblanca, Arbequina,
Picual och Morisca.

ARBEQUINA
Karaktär: Arbequina ger en speciellt söt och mild olja med en smak av mandel, äpple och gräs.
Den har en angenäm touch av pepprighet och färgen är grönaktigt gul.
Arbequina har sitt ursprung från de Baleariska öarna. Den växer utbrett i Katalonien men har
även spritt sig till övriga Spanien.
De här små träden producerar olja av utsökt kvalitet på egendomen.
Arbequina klassas som en kraftig och stabil olivsort avseende dess motståndskraftighet mot köld
och salthaltig luft. Löven är ellipsformade, korta och medelbreda. Frukten är lätt, sfärisk och symmetrisk.

PICUAL
Karaktär: Picual ger en fruktig olja med stänk av bitterhet och krydda. Färgen är övervägande grön.
Liksom Arbequina tillhör Picual en kraftig och stabil olivsort, anpassningsbar till olika klimat och jordar.
Den klarar köld, hög salthalt och fuktighet bra. Blomningsperioden är medellång och trädet bär
frukt tidigt.
Picual uppskattas för dess produktivitet och den höga andel olja skörden ger samt för att den är
enkel att odla. Picual är perfekt anpassad för och växer bra på gården. Löven är ellipsformade,
medellånga och breda. Frukten är av normalvikt, oval och assymetrisk.

HOJIBLANCA
Karaktär: Hojiblanca är fruktig och söt. Pepprigheten är balanserad. Malaga-området domineras
av Hojiblanca, men den förekommer även i Andalusien (och Extremadura). Hojiblanca är resistent
mot kalkrika jordar och anses stabil på grund av dess motståndskraftighet mote torka och kalla vintrar.
Den mognar sent, produktionen är hög och växlar. Löven är långa och av medelbredd.
Frukten är tung, oval och symmetrisk.

MORISCA
Karaktär: Morisca är den vanligast förekommande olivsorten i Extremadura. Färgen på oljan man
framställer är övervägande grön i tonen och smaken är söt med karakteristiska spår av pepprighet
och krydda. En stabil olivsort som klarar sig bra på karga jordar och har en mycket bra förmåga
att rota sig. Mognar långsamt, uppskattas för sin höga och jämna produktion, storleken på frukten
och dess oljeinnehåll. Löven är långa och medelbreda. Frukten är mycket tung, oval och assymetrisk.

Marqués de Valdueza

De spanska somrarna kan vara torra och även om oliver trivs i torra, karga jordar kan för
mycket sol och värme vara förödande för odlingarna. Man har därför anlagt ett sofistikerat
bevattningssystem som kan tas i bruk vid behov.

Var femte år analyseras jorden och även lövverket granskas grundligt. Detta görs för att bedöma
olivträdens gödningsbehov. Man beskär träden för att de skall behålla en form som är i balans mellan
vegetation och produktion.

Marqués de Valdueza

Varje vecka inspekteras olivodlingarna för att upptäcka insektsangrepp eller tecken på sjukdomar.
Koltrastar finns på egendomen och de äter oliver men även skadeinsekter (Merula betyder koltrast
på spanska, se den avbildade koltrasten på Merula-dunken). Bekämpningsmedel används enbart i
yttersta nödfall och i de fallen följer man EU:s begränsningar av bekämpningsmedel minutiöst och
använder enbart medel som är erkända av EU:s officiella register.

SKÖRDEN
Skörden är livsviktig. För en olivoljeproducent som inte lämnar något åt slumpen är skördetillfället
avgörande. Skördearbetet inleds när varje olivsort når sin optimala tidpunkt för att plockas och
förvandlas till värdefull olivolja. En serie tester görs innan man ger klartecken för plockning.
Även detta arbete leds av Cristino Lobillo Rios.

Oliverna handplockas för att minimera skador hos frukt och träd. Man plockar aldrig upp en oliv
som har hamnat på marken (en skadad oliv kan förstöra en hel skörd). Lådor särskilt anpassade
för ändamålet används för transport till gårdens produktionsanläggning, de skyddar oliverna och
låter dem andas.

Marqués de Valdueza

Hygien är en grundregel, varje steg i processen har betydelse och det är ytterst viktigt att allting
som kommer i kontakt med oliverna från det ögonblick de plockas är i perfekt hygieniskt skick.
Nästa avgörande faktor är att tiden mellan plockning och pressning är så kort som möjligt.
Eftersom man har en egen produktionsanläggning blir färden från odlingarna till pressen mycket kort.

TILLVERKNINGSPROCESSEN
Kedjan från det att plockningen av oliverna sker till dess att konsumenten har oljan i handen skall
vara felfri. Varje felande länk är en irreparabel förlust av kvalitet. Olivsorterna utvinns var för sig,
lagras sedan separat i cirka två veckor och blandas därefter samman. Den slutliga blandningen lagras
i ytterligare två veckor för att uppnå maximal smak och arom.

Marqués de Valdueza

Tvättning – Rena oliver som inte bär spår av smuts bör inte tvättas. I det fall de är rena körs de
genom en sugapparat som avlägsnar löv, grenar och damm. Slutligen sprayas oliverna med vatten
för att de skall vara helt rena innan de skall pressas.

Marqués de Valdueza

Krossning – Oliverna krossas i en modern hammarkvarn. Under krossningen skapas olja i små
droppar och genom omrörning bildar de små dropparna större droppar och på så sätt främjas
utvinningen av oljan. Långsam och stadig omrörning som sker vid en temperatur under 27°C bidrar
till att arom och karaktär hos olivoljan bevaras. En hög nivå av polyfenoler och antioxidanter bibehålls.

Marqués de Valdueza

Centrifugering – Olivmassan matas nu in i en centrifug där, efter många roteringar, oljan skiljs från
olivmassan och överflödigt vatten. Man använder det så kallade tvåfassystemet. Slutligen förs oljan
över till ett kärl och eventuella orenheter sjunker till botten och filtreras bort.

LAGRING
Oljan testas kontinuerligt och lagras därefter i rostfria ståltankar med ett lock av kväve för att
förhindra oxidation. Temperaturen i behållarna kontrolleras ständigt.

Marqués de Valdueza

Oljans egenskaper analyseras i enlighet med IOOC standard och EU:s regelverk 2568/91.
Man fastställer också att inga spår av växtgifter förekommer. Kontroller av oljan genomförs för att
den skall klassas som Extra Virgin och för att kunna buteljeras och säljas under märket Marqués de
Valdueza/Merula.


SORTIMENT

Marqués de Valdueza

MARUQÉS DE VALDUEZA
Spanska oljor är oftast lite mildare och lättare i stilen. Marqués de Valdueza innehåller
tre av Spaniens 
vanligast förekommande olivsorter; Arbequina, Hojiblanca och Picual samt
en lokal olivsort, Morisca, som växer 
i området kring familjens gård. När varje olivsort har
uppnått den perfekta mognadsgrad skördar man den, 
en efter en. När alla oliver är skördade
och pressade lagrar man oljan separat för att slutligen skapa den blend 
som har den typiska
karaktären hos 
Marqués de Valdueza.

Marqués de Valdueza är mycket välbalanserad och den perfekta smaksättaren i alla rätter
där du vill tillföra 
en fin smak som inte tar överhanden.
Frisk och fruktig karaktär med inslag av mandel, grönt äpple, tomat och lätt citrus.

Mildare oljor passar bra till lättare rätter. Använd gärna Marqués de Valdueza till fisk och
skaldjur, primörer, 
sallader, äggrätter, desserter och bakning.

Kallpressad Extra Virgin olivolja.
Ursprung: Mérida, Extremadura Spanien
Olivsorter: Arbequina, Hojiblanca, Morisca, Picual
Skördeperiod: oktober-december
Syrahalt: 0,1 %
Karaktär: mild och välbalsanserad med en frisk och fruktig karaktär
Volym: 500 ml


Merula

MERULA

Merula är gårdens något enklare bruksolivolja som passar i både matlagning och
som smaksättare. 
Merula har fått 8,2 poäng av 9 möjliga hos IOCC, International Olive Oil Council
och tillhör därmed även den 
olivoljevärldens toppskikt.

Olivolja trivs bäst i mörk förpackning och syrefattig miljö. Därför är den plåtdunk med skyddande
innerlager 
Merula kommer i perfekt för att bibehålla bästa kvalitet.

På gården Perales de Miraflores växer fyra olivsorter; Morisca, Arbequina, Hojiblanca och Picual.
Man odlar, skördar, pressar och lagrar varje sort för sig och när alla oliver är pressade och lagrade
sätter man 
samman den perfekta blenden, den speciella karaktären hos Merula.

Merula är en olja som är lätt att tycka om och som har många användningsområden.
Karaktären är mild och fruktig med smak av torkad frukt, mandel, banan och citrus.
Passar bra till sallader, pasta, fisk, rostad potatis, marinader, stekning, bakning och i desserter.

Kallpressad Extra Virgin olivolja.
Olivsorter: Morisca, Arbequina, Hojiblanca, Picual
Syrahalt: 0,1%
Skördeperiod: oktober-december
Volym: 500 ml

Marqués de Valdueza

MARQUÉS DE VALDUEZA RÖDVINSVINÄGER
Förutom att familjen Àlvarez är en av Spaniens främsta olivoljeproducenter är de sedan 2002
även vinmakare. 2002 planterades tre olika druvsorter på 40 hektar mark (Merlot, Cabernet Sauvignon
och Syrah). Idag tillverkar man även vin och av en liten del har man nu börjat producera vinäger.

Marqués de Valdueza Rödvinsvinäger tillverkas enligt Orleansmetoden där övergången från
vin till vinäger sker under lagring på ekfat.


Marqués de Valdueza's vinäger
 är lagrad i 20 månader på franska ekfat.
Karaktären är nyanserad och komplex med doft och smak av honung och
russin. Färgen har en ljust rödgul, gyllene ton.

Ursprung: Mérida, Extremadura
Innehåll: rödvinsvinäger
Druvsorter: 17% Merlot, 41% Cabernet Sauvignon, 42% Syrah
Producent: Marqués de Valdueza
Volym: 250 ml

Erbjudanden
Erbjudanden
Jetshop e-butik
Här kan du skapa erbjudanden som du kan koppla till unika produkter.
Senast köpta produkter
Sötpotatisnudlar, 340 g
Sötpotatisnudlar, 340 g
39 kr
Sötpotatisnudlar, 1 kg
Sötpotatisnudlar, 1 kg
95 kr
Marqués de Valdueza Olivolja/Honung
Marqués de Valdueza Olivolja/Honung
270 kr 230 kr
MdVVinegar
MdV Rödvinsvinäger
125 kr 95 kr

Paul Svensson i samarbete med OLIOLI

OLIOLI i samarbete med Arirang

Om olivolja

Matinspiration från OLIOLI

OLIOLI - återförsäljare & Restauranger

Snabba leveranser Trygga betalningar Fri frakt över 499 kr